• تلفن : 3-88985291 (021)
  • ایران، تهران، خیابان دانشگاه، پلاک ۱۷۲، ساختمان مرکز نوآوری دانشگاه، طبقه پنجم

ردیابی لیستریا مونوسیتوژنز در مواد غذایی به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)

آلودگی مواد غذایی به میکروارگانیسم ها از جمله مسائل مهم و در خور توجه کشورهای در حال توسعه می باشد. آلودگی های میکروبی غذاها معمولا منجر به بروز مسمومیت های غذایی گسترده به شکل اپیدمی های فراگیر در سطح مناطق می شود که از نظر بهداشت عمومی بسیار قابل توجه است. برای پیشگیری و تحت کنترل درآوردن این بیماری ها باید عوامل ایجادکننده این بیماری ها، وضعیت آلودگی مواد غذایی مختلف، روش های جدا نمودن و شناسایی آن ها و نیز راههایی که این عوامل مواد غذایی را آلوده می کنند شناخته شوند. در این بین گونه های لیستریا نقش مهمی را در میکروبیولوژی پزشکی و میکروبیولوژی مواد غذایی ایفا می نمایند. در بین گونه‌های مختلف لیستریا، لیستریا مونوسیتوژنز مهمترین عامل بیماری زایی محسوب میشود.

لیستریوزیس

یک بیماری تک گیر است و غالباً با علائم شبیه آنفولانزا بروز میکند اگرچه در مواردی منجر به مننژیت در بیماران با ضعف سیستم ایمنی، سقط جنین در خانم های  باردار و انسفالوپاتی در کودکان نیز خواهد شد. میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری 20 تا 30 درصد گزارش شده است. مصرف مواد غذایی با منشا دامی از جمله شیر، گوشت قرمز، تخم مرغ، ماهی و گوشت سفید به شکل خام یا نیم پز، مهم ترین عامل بروز لیستریوزیس تک گیر و حتی اپیدمی های لیستریوزیس در بین جوامع است. بررسی های انجام شده در ایران نشان می دهند که مواد غذایی با منشا دامی به خصوص شیر و گوشت ناقل گونه های لیستریا هستند. ليستريا مونوسيتوژنز جدا شده از نمونه های مواد غذایی  توسط روش واكنش زنجيـره اي پليمـراز یا PCR  شناســايي و تأييــد می شوند.

 

این روش که مبتنی بر هدف گیری DNA می باشد از صحت و دقت بالایی برخوردار بوده و قابلیت استفاده جهت شناسایی انواع فرآورده های گوشتی اعم از خام و مواد غذایی را دارا می باشد. بهمین جهت در این راستا آزمایشگاه تخصصی آمیتیس ژن از این تکنیک  و پرایمرهای اختصاصی با حساسیت بالا در جهت  ردیابی ژنوم لیستریا در مواد غذایی استفاده می نماید.