• تلفن : 3-88985291 (021)
  • ایران، تهران، خیابان دانشگاه، پلاک ۱۷۲، ساختمان مرکز نوآوری دانشگاه، طبقه پنجم

ردیابی شیگلا فلکسنری در مواد غذایی به روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)

اسهال­های عفونی یکی از مشکلات مهم بهداشتی در سراسر جهان به شمار می­روند و هرساله باعث ابتلا و مرگ و میر زیاد مبتلایان در کشور­های جهان سوم می­شوند. در بین پاتوژن­های عامل اسهال، شیگلا نقش مهمی در ایجاد اسهال­های خونی و التهابی دارد. بیماری شیگلوزیس که نوعی بیماری حاد گوارشی است، در بیشتر موارد به صورت اسهال خونی بروز می­کند و توسط هر 4 گونه شیگلا (شیگلا دیسانتریه، شیگلا فلکسنری، شیگلا سونه­ای، شیگلا بوئیدی) ایجاد می­شود. مطالعات انجام شده نشان داده است  که ورود تعداد بسیار کمی از این باکتری (10 تا 100) به بدن موجب بیماری می­گردد.

این بیماری عمدتا از طریق شخص به شخص و یا از طریق آب یا غذا انتقال می­یابد. سبزی، سالاد و گوشت آلوده از جمله مواد غذایی هستند که امکان انتقال شیگلا به واسطه آن­ها وجود دارد و می­توانند منجر به بیماری­زایی شوند. شایع­ترین نوع انتقال آن در جهان به صورت فرد به فرد است. روش­های تشخیص شیگلا فلکسنری شامل روش­های رایج کشت، روش­های ایمونولوژیک و روش­های میکروبیولوژی مولکولی هستند.

روش­های میکروبیولوژی مولکولی مانند واکنش زنجیره­ای پلیمراز یا PCR، برای تشخیص و شناسایی شیگلا گسترش قابل توجهی یافته است. این روش که مبتنی بر هدف­گیری DNA می­باشد از صحت و دقت بالایی برخوردار است. به همین دلیل آزمایشگاه تخصصی آمیتیس ژن از این تکنیک و پرایمر­های اختصاصی با حساسیت بالا به منظور  ردیابی ژنوم شیگلا جدا شده از سبزیجات و گوشت استفاده می­ نماید.